Bygglogg RNLI Forward Birmingham, del 9, delar i vitmetall

Underarbetet för detaljer i vitmetall

Nedan kommer min variant för hur man behandlar delar i vitmetall. Det är inte den enda metoden men det är den jag använder.

Till och börja med måste delarna putsas. Även om gjutningarna generellt blivit allt bättre inte minst sedan metallegeringen ändrats i samband med EU:s förbud mot bly måste man ändå se över varje bit och ta bort gjutskägg och andra deformationer. Själv tycker jag det går lättast med en skalpell som man skrapar med.

Nästa steg är att få bort alla rester av fet och släppmedel. Detta är det viktigaste momentet. Tar man inte bort detta hjälper det inte vad man gör sedan. Själv brukar jag använda en skål med vatten och lite diskmedel. Sedan skrubbar man med en gammal tandborste. Skölj rent med vatten och låt torka. Det är nu viktigt att man inte tar med fingrarna på de rengjorda delarna direkt utan att man använder förslagsvis engångshandskar.

Nu grundmålas delarna med svart Humbrol färg som spätts ut med 50% lösningsmedel. Det viktigaste är att denna färg tränger ner i alla skrymslen och vrår. När färgen torkat brukar det se ut som om man målat med Humbrols Gunmetal. Det är helt i sin ordning. Det viktigaste är att allt blivit täckt med ett tunt lager färg som gör att metallen inte ser så blank ut längre.

Nästa steg är nu att få färgen att fästa ännu bättre med metallen. Detta görs genom att baka delarna i ugnen. Lägg alla delar på en träplanka och stoppa in i ugnen 15 minuter 100 grader. Detta görs förslagsvis när man är ensam hemma för det kan lukta en del och vissa kan ha synpunkter på vad man håller på med. Det är viktigt med att delarna ligger på trä som här fungerar som isolering så att det inte finns risk för att någon del börjar smälta. Sedan är det bara att vänta tills delarna svalnat innan man kan måla delarna som vanligt. I teorin så har nu det första lagret färg bränts fast i metallen och gör en bra grund för nästa färglager att fästa i.

 

 

 

Lämna ett svar