Bygglogg HMC Sherbourne, del 4, bordläggning

Börjar nu att bordlägga skrovet för första gången med lindlister. De går enkelt att böja efter att ha legat i varmt vatten några minuter. Kommer snart på att häftstift fungerar bra att hålla listerna mot spanten medan limmet torkar, man måste bara borra ett hål först i varje spant.

Ett annat knep jag kommer på är att sätta gem och hålla fast listerna mellan spanten så att de komemr kant i kant. Man måste dock se upp så att man inte glömmer att listerna inte ska fortsättar helt rakt ner utan faktiskt ska följa spanten.

Försöker limma en list på respektive sida och sedan får limmet torka ett antal timmar. Allt limmas med vanligt vitlim. Om man börjar tidigt går det att limma tre lister om dagen men oftast blir det bara en list.

Längre ner längst sidorna måste listera i fören smalas av och på en del ställen ta slut innan fören mitt över ett spann. I aktern är det tvärt om, här behöver man skarva i fler lister för att täcka allting.

Efter att bordlagt hela skrovet slipas det och även spacklas tunt för att fylla i där någon list inte sitter på samma höjd som de runt om kring. Sedan är det bara att spackla igen.

Nästa steg är att lägga på ett lager av lister till Denna gång är de i valnöt och inte lika enkla att böja. Försöker att se till att de böjs i förvägg i den jigg jag gjorde och som stämmer bra med skrovformet upptill.

Den första listen ska sättas fast länst med relingen. Det är inte helt enklet att göra då skrovet böjer sig och relingen inte är konstant rak. Det går inte att böja listen helt upp längst med relingen utan akteröver får jag skarva på med en list till.

Nästa list sätts dit i småbitar eftersom kanonöppningarna kommer emellan.

Tredje listen är enklare att få dit men sedan kommer det att bli betydligt svårare. Nu börjar skrovet att bukta innåt och jag kommer att bli tvungen att fasa av kanterna på listerna också för att de ska sitta bra. Vidare går det inte längre att använda klamrar för att hålla fast listerna. Vill inte heller borra hål i de lister som redan sitter på plats så nu ska jag göra som det står i andra byggloggar och börja använda CA-lim. Problemet är ju att man då att allting måste passa med en gång. Vi får se hur det går.

 

 

Lämna ett svar